Gold filled, gold plated en vermeil. Ken jij de verschillen?

Artikel 1 van 4

Kom jij naast goud ook de termen gold filled, gold plated en vermeil tegen als je op zoek bent naar een mooi gouden sieraad? In deze blog leggen wij je uit wat de verschillen zijn tussen deze materialen met de voor- en nadelen.

 

Gold filled

Gold filled is een term afkomstig uit America. Bij Gold filled wordt een laag goud gebonden met een ander materiaal. Veelal is dit koper, sterling zilver of messing. Het ´binden´ gebeurt mechanisch, het laagje goud wordt door druk en hitte aan het kernmateriaal gehecht. Volgens de Amerikaans maatstaf is de goudlaag minimaal 5% oftewel 1/20 van het totale gewicht. De karatage van de goudlaag zelf is 14 of 18 karaat. Samen wordt dit aangeduid met 14/20-Gold filled of 18/20-Gold filled.

Voordelen van Gold filled zijn dat het door de legering sterker is dan puur goud. De goudlaag is ook dikker dan bij vermeil of gold plated. Gold filled sieraden slijten een stuk minder snel en gaan, mits bij zorgvuldig gebruik, zeker 30 jaar mee. Daarbij  zijn ze ook nog eens hypoallergeen en lood- en nikkelvrij.

Gold plated 

Een andere benaming voor gold plated is verguld. Hierbij wordt het basismateriaal, vaak messing, koper of zilver, ondergedompeld in vloeibaar goud. Er komt hierdoor een dun laagje goud over het sieraad. Eventueel kan er nog een e-coating aangebracht, welke als extra beschermlaag dient.

Voordeel van Gold plated is de prijs. Voor een klein bedrag heb je al een sieraad met de uitstraling van echt goud. Nadeel is wel dat deze laag door invloeden van buitenaf er afslijt. Zo heeft een ring meer te verduren dan een ketting met hanger. Dit zou je in je afweging mee kunnen nemen.

 

Vermeil

Sieraden met  de benaming vermeil ondergaan hetzelfde plating proces als de gold plated sieraden. Alleen moeten Vermeil sieraden aan 3 criteria voldoen die niet van toepassing zijn bij Gold plated. Zo moet het basismateriaal altijd Sterling zilver zijn. Het goudgehalte moet minimaal 10 karaat zijn. En de goudlaag moet minimaal 2,5micron dik zijn. Hoewel ook deze laag op den duur zal slijten, is de levensduur langer dan bij Gold plated. Het voordeel hierbij is dat er een zilveren sieraad overblijft. Net als bij gold filled sieraden zijn deze ook hypoallergeen en lood- en nikkelvrij.

 

Wij zelf zijn erg gecharmeerd van de kwalitatieve eigenschappen van Gold filled. Vandaar dat deze veelvuldig in onze webshop voorkomt. We werken voornamelijk met 14/20 gold filled.

Welke goudlaag afwerking heeft jullie voorkeur?

 

 

Wil je weten welk sieraad je mooi staat? Lees dan onze blog Welke kleur type ben jij? Goud of zilver?

 

© 2019 - 2024 smukwaar | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel